Robin Egberts versterkt vanaf 1 juni ons RPA-team als RPA Consultant met een specialiteit in Document Understanding, Machine Learning en Artificial Intelligence. Hij gaat onze digitale medewerkers slimmer maken. Wij hebben hem een aantal vragen gesteld om meer over zijn specialisatie te ontdekken.
Wat kun je ons vertellen over de wonderlijke wereld van Document Understanding?
Document Understanding is een vorm van AI en biedt heel veel mogelijkheden voor het bouwen van nieuwe en slimmere digitale medewerkers met UiPath. Document Understanding is vooral een groot stuk datascience. En er is dus redelijk wat onderzoek en voornamelijk data nodig om het in goede banen te leiden. Als je dat op de goede manier uitvoert, kun je er veel mee en je kunt het ook toepassen in digitale medewerkers.
Document Understanding kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor het classificeren en extraheren van informatie uit documenten. Bijvoorbeeld facturen, maar ook werkvergunningen, paspoorten en andere ID’s die je in processen tegenkomt.
Waarom is deze materie voor jou zo fascinerend?
Het programmeren van programma’s doe ik al sinds m’n 12de, dus al ongeveer acht jaar. Toen ik in m’n eerste jaar HBO erachter kwam dat het mogelijk was om een computer zelf de mogelijkheid te geven om te denken, was dat in één keer een switch om in plaats van het ontwikkelen van webapplicaties te gaan naar zelffunctionerende AI’s.
Hierdoor begon ik te experimenteren met AI en games om een AI te ontwikkelen die het spel zelf kon bedienen op basis van input die je normaal als mens op je scherm zou zien. Het is dus erg interessant hoe zo’n AI denkt en waarom het de beslissingen neemt die het neemt. Kijk maar naar bijvoorbeeld de Sophia-AI.
Je bent bezig met een aantal projecten waarin Machine Learning wordt gebruikt. Welk deel is het leukste in dat soort projecten?
Het leukste vind ik voornamelijk dat je aan het eind van het trainen van je AI de predicties terugziet en dat het dan ook daadwerkelijk functioneert zoals het zou moeten en ook overeenkomt met de werkelijkheid. Maar dit is en blijft in sommige gevallen een gok.
Je bent vrij jong en recentelijk afgestudeerd. Als ik het goed heb, heb je ook stage gelopen bij MvR. Uiteindelijk heb je besloten om te blijven, waarom eigenlijk?
Ik ben op het moment nog niet afgestudeerd, dat gebeurt hopelijk eind deze maand. Ik heb uiteindelijk de beslissing genomen om bij MvR te werken, omdat het bedrijf een best gezellige sfeer heeft. Dit geeft me ook de mogelijkheid om m’n volgende stappen te zetten in volwassenheid en dus m’n ouderlijk huis te verlaten.
Daarnaast heeft MvR redelijk goede doorgroeimogelijkheden en kan ik mezelf ook verder ontwikkelen als developer en in de werkvelden die ik leuk vind.
Zou je MvR aanraden aan iemand die filosofie heeft gestudeerd, maar ook gek is op robots?
Ja, dat is zeker aan te raden, al helemaal nu MvR besluit meer de kant van AI op te gaan. Aangezien binnen dat vakgebied altijd de morele vraag blijft bestaan: is dit ethisch verantwoord? Maar daarnaast is er altijd vraag naar ICT en de kennis die je hebt opgedaan tijdens een filosofische studie is mooi meegenomen.
En nu even een persoonlijke vraag: als je een robot voor jouzelf zou bouwen, wat zou je hem/haar laten doen?
Het opschonen van m’n computer. Dat ding is altijd een rommel van bestanden die er niet meer toe doen. Dus ik denk dat ik daar het liefst een robot zou voor willen ontwikkelen met AI.
MvR Digital Workforce publiceert regelmatig over RPA en AI. Wil je graag meer weten over deze onderwerpen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief!